Pasionat de jocurile video? Acestea stimuleaza inteligenta copiilor

Contrar mediatizarii negative a jocurilor pe calculator, efectele pe care jocurile video le au asupra copiilor pot fi si pozitive. Psihologii si specialistii ofera asigurari ca acestea stimuleaza inteligenta copiilor si au influente benefice asupra dezvoltarii emotionale si sociale a copiilor.


jocuri-pe-calculator

Jocurile cu batai, sange, arme si crime par a fi emblema jocurilor video, ceea ce, evident, le face sa fie ocolite de parinti, unii dintre ei ajungand chiar sa le interzica copiilor sa se mai joace pe calculator. Parintii sunt bine intentionati, dar pierd din vedere ca de multe ori jocurile video pot oferi o bogata experienta educationala pentru cei mici.

In ziua de azi, cand accentul este pus pe mediul digital, este de inteles ca cel mai confortabil pentru copii este sa stea in fata calculatorului, a tabletei sau a smartphone-ului. Parintii realisti vor admite ca proprii copii aloca studiului doar o mica parte din timpul petrecut pe internet, de aceea este important ca ei sa inteleaga efectul produs de jocurile video asupra inteligentei copiilor.

Cum te poti asigura ca propriul copil are o experienta placuta atunci cand se joaca pe internet?

Jocurile video sunt pentru toata lumea: Fii partenerul de care copilul tau are nevoie!

Un studiu realizat de AOL releva faptul ca 2 din 5 parinti isi lasa copiii nesupravegheati atunci cand se joaca pe calculator. Dintre cei care se joaca alaturi de copii, doar doua treimi aloca mai mult de o ora pe saptamana acestei activitati, ceea ce demonstreaza ca foarte putini parinti sunt interesati de jocurile accesate de copii. Cu toate acestea, specialistii sustin ca rolul parintilor este unul esential, fiindca acesti copii au nevoie de indrumare in cazul jocurilor video, precum in cazul oricarei altei activitati.

Asa cum ii citesti o carte copilului si discuti cu el despre actiunea povestii si despre eroii ei, la fel trebuie sa ii oferi ajutor si in interpretarea jocurilor pe care le acceseaza si sa ii dai ocazia sa vorbeasca despre motivele pentru care a ales acel joc in detrimentul altuia, spune Colin Wilkinson, director Design Group Productions. O carte poate fi un instrument educational extrem de util elevilor, dar profesorul este indispensabil atunci cand vorbim despre studiu. La fel se intampla si in cazul jocurilor video educative: ele pot avea multe de oferit unui copil, dar numai un parinte poate “preda” copilului structura de baza a jocului.

“Daca este posibil, uita-te la comentarii online, de la alti parinti, sau la recomandarile oferite de institutiile de invatamant de prestigiu”, spune Wilkinson. Se pot gasi experiente bune de invatare din surse neasteptate.

Cum ii ajuta jocurile video pe copii? 

Wilkinson explica faptul ca la nivelul cel mai de baza, jocurile video ajuta la coordonarea mana -ochi. Acesta subliniaza ca, pentru un prescolar, de exemplu,  “jocurile corespunzatoare varstei lui ofera o serie de beneficii de invatare, inclusiv de recunoastere faciala si localizare, de vorbire si citire, de luare a deciziilor sociale si morale corespunzatoare, si chiar dezvolta aptitudini de lider”.

Un studiu din 2009 a constatat ca acei copii care acceseaza jocuri video educative prezinta un risc mai scazut de a dezvolta probleme de atentie la scoala. Victoria Van Voorhis, CEO al companiei Two Ave arata ca “aceste jocuri ofera un mediu sigur pentru copii, care pot explora concepte noi departe de presiunea unui mediu academic sau a evaluarii formale”.

In cazul copiilor de varsta prescolara, jocurile video educative folosesc adesea personaje recognoscibile, cu care acestia sunt familiarizati. Multi copii sub varsta de sase ani invata din jocurile pe calculator concepte care fac parte din curriculum prescolar, cum ar fi litere, numere si recunoasterea culorilor. Altii pot merge chiar un pas mai departe si pot invata elemente de fonetica sau competente de baza in matematica.

Efectele pozitive ale jocurilor video

Decenii la rand, cercetatorii s-au axat doar pe efectele jocurilor video violente asupra copiilor si comportamentului agresiv al adolescentilor, iar acest lucru reprezinta un instrument de lucru demn de luat in considerare. Totusi, un document publicat in American Psychologist sustine ca pentru a intelege impactul jocurilor video asupra dezvoltarii copiilor si tinerilor este nevoie de o perspectiva mai echilibrata, una care sa ia in calcul si efectele pozitive ale jocurilor video.

Cercetatorii sustin ca impactul pozitiv al jocurilor video se reflecta in urmatoarele domenii:

  • Cognitiv

Oamenii de stiinta sustin ca exista dovezi cum ca jocurile imbunatatesc abilitatile de rezolvare a problemelor si au efecte benefice asupra creativitatii copiilor. “Un esantion de aproape 500 de elevi cu varsta de 12 ani, fani ai jocurilor video, a fost asociat in mod pozitiv cu creativitatea”, se arata in studiul citat. In cazul copiilor care au interactionat cu alte tipuri de tehnologie nu s-a constatat niciun efect asupra creativitatii.

  • Motivational

Prin angajamentul pe care si-l asuma atunci cand acceseaza jocurile video, tinerii dezvolta un simt al identitatii, “convingeri despre inteligenta si abilitatile lor”, care poate avea impact asupra afinitatii lor pentru succesul pe termen lung.

Copiii care constientizeaza ca inteligenta nu este o trasatura innascuta (care nu sunt laudati pentru inteligenta lor), ci una dobandita (sunt felicitati pentru succesul dovedit in rezolvarea unei sarcini), vor avea tot interesul sa isi imbunatateasca abilitatile.

Jocurile video, sustin autorii studiului publicat in American Psychologist , ajuta copiii sa inteleaga ca inteligenta este o abilitate. “Prin oferirea de feed-back imediat (prin puncte, cadouri, avansarea la niveluri superioare), jocurile video ofera o recompensa continua pentru efortul depus de jucator”, se arata in studiu.

  • Emotional

Jocurile video pot fi printre cele mai eficiente mijloace care genereaza sentimente pozitive in cazul copiilor si al tinerilor. Prin crearea de simulari realiste, care provoaca reactii emotionale puternice (pozitive sau negative), jocurile comerciale ofera jucatorilor posibilitatea de a incerca sa isi gestioneze emotiile.

  • Social

“Contrar stereotipurilor, cel care adora jocurile video nu este un tocilar izolat social”. Multe dintre jocurile de azi sunt jocuri multiplayer care necesita interactiunea cu alti jucatori. Autorii studiului citat au descoperit ca “peste 70% dintre adeptii jocurilor video, joaca alaturi de prieteni, fie in echipa, fie in competitie”.

Potrivit autorilor, jocurile conduc la un comportament prosocial. Alte doua studii recente au aratat ca jocurile dezvolta abilitati de cooperare chiar si in viata de zi cu zi. Aparent, “chiar jocurile video cele mai violente de pe piata au efecte benefice asupra comportamentului prosocial”, este concluzia psihologilor.

Surse: education.com, forbes.com, dana.org, telegraph.co.uk

Foto: stirileprotv.ro