Ce abilitati dezvolta un elev/ student care studiaza online? 

Cursurile e-learning pot si trebuie sa ofere elevilor/ studentilor resursele necesare care in final vor conduce la dezvoltarea acelor abilitati utile in marea cursa a competitivitatii, prin construirea strategiilor utile de invatare.

Alina Costache

e-Learning


Portrait of smiling business woman looking at camera during working briefing

Progresul tehnologic in domeniul educatiei este un pas important pentru elevii si studentii care aleg sa studieze online, la finalul unui astfel de curs acestia trebuie sa isi fi insusit toata materia apartinand programei scolare in vigoare si sa aiba o serie de abilitati necesare pentru a porni cel putin de pe aceeasi pozitie cu elev/ student absolvent de cursuri clasice.

Potrivit lui Joe Cuseo, profesor de psihologie si director al First Year-Seminar la Marymount College, cursurile e-learning de succes, tutorialele, prelegerile, precum si activitatile conexe si utilizarea tuturor mijloacelor media in procesul de invatare, au dus la o crestere a atentiei elevilor si studentilor.  Aceste atu-uri ale e-learning-ului au condus la imbunatatirea performantelor academice ale elevilor si studentilor si la o crestere a numarului celor care termina cursurile e-learning cu note maxime.

Abilitati ale unui elev/ student care aplica sistemul de studiu e-learning

Participand la cursuri online, un elev/ student isi va dezvolta in primul rand abilitatile de gestionare a timpului si va fi capabil sa dezvolte si strategii eficiente de comunicare online.

Pentru majoritatea studentilor/ elevilor care urmeaza cursuri in sistemul e-learning, dezvoltarea abilitatilor eficiente de studiu este esentiala pentru succesul lor viitor. In plus fata de elevii/ studentii din invatamantul traditional, cei care studiaza in mediul online trebuie sa stapaneasca subiectul cursului si sa detina abilitati tehnice pentru a putea participa la lectii/ cursuri.

Atunci cand decid sa urmeze cursuri online elevii stiu deja cum sa utilizeze internetul pentru a cauta diverse site-uri de divertisment, stiu sa descarce muzica si filme si sa tranzactioneze online. Putini sunt insa cei care au experinta si stiu cum sa utilizeze in mod eficient tehnologiile online in beneficiul lor.

Prin urmare, dobandirea competentelor de comunicare eficienta atunci cand elevii/ studentii utilizeaza e-mail-ul sau cand au loc discutii sincrone (pe chat, clasa virtuala, conferinte video), sau asincrone (forumuri de discutii, bloguri etc), este posibila numai in sala de curs Hightech, in mediul e-learning.

Folosirea tabletei, a smartphone-ului sau a altor gadgeturi dezvolta abilitati pe care angajatorii le apreciaza

Cursurile online, ca orice alte cursuri de altfel, sunt menite sa pregateasca elevul/ studentul pentru piata muncii. Aplicantii incep sa-si dezvolte abilitatile in timpul scolii primare si gimnaziale si ajung sa dobandeasca competente specifice pe masura ce parcurg cursurile superioare.

Principalele calitati pe care angajatorii spera sa le gaseasca la noii recruti se refera la abilitati de comunicare, cooperare si negociere. Un  studiu din 2008 realizat de CBI arata ca angajatorii cauta tineri care detin abilitati superioare de comunicare si lucru in echipa, acestea fiind extrem de apreciate.

In sistemul de studiu e-learning, elevii/ studentii au la dispozitie forumuri de discutii prin care acestia se pot conecta si pot comunica pe teme referitoare la continutul cursurilor, strategiilor de studiu, obiectivelor de invatare s.a. Totodata, elevii/ studentii pot fi organizati in grupuri de lucru in echipa, abordand proiecte care vor primi o nota comuna, astfel incat fiecare dintre participanti sa poata fi motivat in comunicarea si colaborarea cu celilalti.

Cursurile e-learning dispun de multe ori de aplicatii practice, importanta abilitatilor de acest tip fiind evidenta atunci cand elevul/ studentul intra in piata muncii. In realitate exista o discrepanta evidenta intre teorie si practica, iar invatamantul traditional pune accent foarte mare pe teorie in detrimentul practicii. In sistemul de invatare e-learning se aplica serii de simulari pentru a recrea situatii reale intr-un format online, mai ales ca in acest mediu online modul in care elevii/ studentii pot interactiona cu intreg continutul de invatare este nelimitat.

Elevii si studentii absolventi de cursuri e-learning dezvolta calitati de lider

Una dintre calitatile esentiale ale unui absolvent bine pregatit este capacitatea de a fi lider.  Prin conexiunea elevilor/ studentilor intre ei, prin intermediul social-media, in e-learning, cei mai puternici dintre elevi si studenti se vor evidentia in mod cert, postand noi materiale, clipuri, metode de evaluare, citate motivationale etc, care vor folosi intregului grup de invatare creat virtual.

De asemenea, multe platforme de e-learning pun studentii in legatura cu profesionisti din domeniul de studiu, acestia avand oportunitatea de a invata din experienta celor mai buni dintre acestia. Intalnirile dintre elevi/ studenti si liderii din diverse domenii pot fi puse in aplicare printr-o varietate de mijloace, cum ar fi Webinarii sau videoconferinte.

Surse: onlinelearningtips.com, elearningindustry.com

Foto: getjobtraining.com