Pisica British Shorthair, un „excelent terapeut pentru copii”

Dacă sunteţi părinţii unui copil timid, care îşi exprimă greu emoţiile şi au dificultăţi în a-şi manifesta trăirile, pisica British Shorthair va fi terapeutul perfect. Simpatică, inteligentă, dinamică - fără să producă stricăciuni, iubitoare, felina aceasta va fi partenerul de joacă şi de viaţă perfect pentru copil.

Alina Costache

Lifestyle Educațional


british

Aşa cum v-am obişnuit de câteva săptămâni, continuăm seria articolelor dedicate pisicilor, iar în acest material vom aborda un subiect la fel de plăcut: totul despre British Shorthair. Pentru a înţelege mai bine temperamentul acestor feline, adevărate „doamne britanice”, am apelat la ajutorul unui specialist, dr. med. vet. Tache Epure, crescător de British Shorthair şi preşedinte al Societăţii Române de Medicină Felină.

British Shorthair, una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici

british2

„Despre British Shorthais s-au scris multe şi probabil că se vor mai scrie, căci nu degeaba a devenit una dintre cele mai îndrăgite şi mai populare rase de pisici. Motivele pentru care au obţinut acest statut sunt multe şi sunt legate atât de aspectul exterior şi de temperament, cât mai ales de modul în care interacţionează cu oamenii”, spune dr. med. vet. Tache Epure.

În anul 2001, pisica British Shorthair era cea mai populară din Marea Britanie. Robustă, blănoasă, cu părul scurt şi des, cu o nuanţă plăcută de gri, cu ochii mari şi blânzi, această rasă rămâne cu siguranță în minţile copiilor. Tiparul pare că a servit de model pentru “crearea” motanului Chesire din “Alice în Ţara Minunilor” – un personaj de ficţiune inspirat de cele mai “fericite” pisici din Marea Britanie (British Shorthair este cunoscută ca fiind cea mai veche rasă de pisici din Regat, fiind importată de romani în timpul Imperiului Roman).

„Aceste feline din rasa British Shorthair şi-au găsit locul în multe din casele şi inimile oamenilor din ziua de azi întrunind o serie de cerinţe şi aşteptări. Este o pisică mai degrabă liniştită decât dinamică, iubitoare – dar nu agasantă, jucăuşă”, este descrierea oferită de dr. Epure.

Pisica poate să trăiască foarte bine şi dacă este unicul patruped dintr-o familie, însă se comportă bine şi dacă trebuie să împartă atenţia stăpânilor cu alte pisici sau chiar cu un câine. Deşi se adaptează uşor atât vieţii de apartament, cât şi celei de la casă cu teren, British Shorthair preferă familiile liniştite, fără activităţi sau hobby-uri deranjante.

British Shorthair, partenerul de joacă perfect pentru copii

british3

Felinele din această rasă preferă joaca împreună cu copiii, dar cu limite. „Din punctul meu de vedere este rasa perfectă pentru familiile cu copii (o spun din experienţă). Sunt excelenţi terapeuţi pentru copiii care se exprimă greu, sunt timizi sau au dificultăţi în manifestarea personalităţii”, susţine sursa citată.

Pisicilor din rasa British Shorthair le este greu – spre imposibil – să se adapteze în locuinţele în care se ascultă frecvent muzică tare sau în care vin foarte mulţi musafiri.

„Pisica preferă să interacţioneze doar cu membrii familiei. Nu-i plac schimbările majore din casă. Acceptă cu dificultate schimbările de domiciliu, dar se adaptează mai repede decât alte rase la o nouă casă sau o nouă familie, chiar adulte fiind”, subliniază dr. Epure.

Puii sunt extrem de jucăuşi, spre încântarea copiilor şi adulţilor, stârnind amuzamentul tuturor, dar reuşesc să fie şi silenţioase şi liniştite, spre deosebire de alte pisici. Destul de rar produc stricăciuni, cu toate astea este bine ca stăpânul unui astfel de exemplar să fie precaut.

Ce trebuie să mai ştiţi înainte să aduceți în casă un British Shorthair?

british-shorthair-kittens-2

Sunt pisici pe care ar trebui să le ţineţi mai mult în casă, pentru a evita contactul cu anumite boli sau riscul să se accidenteze.

„Deşi sunt o rasă extrem de robustă şi rezistentă la boli, pisicile British au şi ele ceva “slăbiciuni” genetice, cum ar fi anumite afecţiuni cardiace sau unele legate de grupele de sânge – însă întâlnite extrem de rar”, explică doctorul veterinar.

Felinele British Shorthair nu iubesc călătoriile cu maşina, aşa că ar fi de preferat să fie lăsate acasă în grija cuiva, atunci când sunteţi plecaţi în concediu. Se vor schimba zilnic mâncarea, apa şi nisipul din litieră, „teritoriul fiind extrem de important pentru ele”. În orice caz, evitaţi să puneţi pisica în situaţii stresante. Este cunoscut faptul că British Shorthair este o rasă sensibilă la stres, spune sursa citată.

Dacă vreţi să cumpăraţi o pisică din această rasă, cea mai bună variantă este să apelaţi la un crescător. „El este singurul care vă poate asigura garanţia purităţii rasei. (…). Cei mai mulţi dintre cei care vor o pisică nu sunt însă interesaţi de expoziţii şi reproducere, ci vor doar să se bucure de compania acesteia în propria casă. Pe aceștia îi sfătuim să-şi castreze pisica la o vârstă timpurie”, spune dr. Tache Epure.

Articol realizat în colaborare cu Dr. med. vet. Tache Epure, crescător de British Shorthair şi preşedinte al Societăţii Române de Medicină Felină.