Pisica Ragdoll  – potrivită pentru un copil foarte afectuos

Ragdoll este o pisică atipică, de care foarte puţini români au auzit, dar este o rasă pe care orice copil o va îndrăgi. Cu toate acestea, părinţii trebuie să aibă foarte mare grijă fiindcă această felină de talie mare (între 4,5 și 9 kg), cu osatură puternică, musculoasă, neagresivă, superbă, cu ochii de un albastru strălucitor, cu figură inocentă și elasticitatea unei “păpuşi din cârpe“, nu este potrivită oricărui temperament.

Alina Costache

Lifestyle Educațional


ragdoll

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre Bobtail-ul American, al cărui temperament energic îl face să fie potrivit pentru copiii energici, dar timizi, acum vom vorbi despre o pisică dulce, frumoasă, docilă și delicată, maleabilă, inteligentă, devotată și tolerantă, potrivită pentru copiii afectuoşi, dar extrem de responsabili.

Pentru a înţelege mai bine universul acestui animal, am stat de vorbă cu Andreea Simion, unul dintre cei trei crescători autorizaţi din ţară.

Integrarea unui Ragdoll în familiile cu copii

ragdoll4

Aceste pisici sunt foarte prietenoase cu toţi copiii, dar nu s-ar simţi foarte confortabil într-o familie care are copii energici, tocmai din cauza temperamentului ei foarte liniştit. Este o pisică atât de liniştită, încât nu ştie nici măcar cum să se apere sau cum să spună “nu”.

“Pisicile nu sunt agresive. Mi s-a intamplat foarte rar, în 7 ani, să văd un Ragdoll ripostând, şi atunci doar dacă era un mascul în prezenţa altui mascul necastrat, dar nu este cazul pentru că în familiile cu copii toţi puii se vând sterilizaţi – animalele nesterilizate se dau doar la crescătorii de profesie, înregistraţi… Pentru familiile care au copii foarte mici ar putea fi o problemă, fiindcă aceştia au tendinţa să abuzeze de bunăvoinţa ragdoll-ului, care nu prea are instinctul de a se apăra, şi dacă se duc la el şi îl trag prea tare de codiţă, de urechi, dacă îl deranjează în timp ce mănâncă sau îi fac cine ştie ce, ragdoll-ul nu o să protesteze”, spune Andreea Simion.

Deşi părinţii pot jura că vor avea grijă de pisică şi că energicul lor copil nu îi va face nimic rău, realitatea este că, de cele mai multe ori, copiii nu au o limită clară atunci când se joacă, şi nu vor şti că îi fac rău animalului, dacă acesta nu oferă niciun feedback negativ.

În schimb, dacă aveţi un copil care este obligat să petreacă mult timp singur în casă, compania unui Ragdoll va fi o binecuvântare. Aceste feline îşi vor aştepta stăpânii la uşă, întocmai precum un căţel, dar nu vor abuza de bunăvoinţa sau timpul lor. Pisicile din această rasă nu au nevoie să fie scoase la plimbare, fiind chiar indicat SĂ NU IASĂ DIN CASĂ, deoarece nu sunt capabile să perceapă pericolele, respectiv nu ştiu să se apere de câini agresivi, maşini, etc, riscând accidentări și alte tipuri de neplăceri aproape iminente.

În cazul în care decideţi să-i cumpărați copilului un Ragdoll, trebuie să mai ştiţi că aceste pisici nu suportă singurătatea, de aceea, dacă există intervale orare în care toţi membrii familiei dvs. lipsesc de acasă, se recomandă achiziționarea unui al doilea animal. Acesta poate fi un câine neagresiv, o a doua pisică cu temperament nedominant, sau orice alt animal, dat fiind faptul că un Ragdoll se înțelege cu aproape orice vietate. Musafirii dvs. vor fi de asemenea încântați, deoarece aceste pisici sunt foarte curioase și prietenoase, “vin şi salută și le place compania”.

Îngrijirea unui Ragdoll

ragdoll2

Deşi Ragdoll-ul are blană semilungă, nu necesită o îngrijire specială. Este suficient să fie periată câteva minute la interval de câteva zile sau săptămânal. Blana ei este foarte mătăsoasă, seamănă foarte mult cu blana de iepure, nu se încurcă şi nu face noduri. “Pisicile Ragdoll pot fi invățate cu baia si uscatul părului după îmbăiere la o vârstă fragedă, dar dacă stăpânii nu au timp de acest lucru, nu este nicio problemă“, declară crescătorul Beverly Elian, primul crescător de Ragdoll din România.

“Este o rasă de pisici creată de o crescătoare din America, Ann Baker, in jurul anilor 1960. Exista foarte multe mituri despre cum a fost creată această rasă, dar nu se ştie cu siguranţă adevărul. Cert este că Baker a folosit o pisică de rasă comună, cu blană lungă, alb cu negru, pe care a împerecheat-o cu alte rase. Scopul ei a fost să obţină o pisică mare, foarte simpatică, să aibă ochi albaştri şi să fie foarte prietenoasă”, mai spune Andreea Simion.

Ragdoll este una din cele mai mari rase de pisici, dar asta nu înseamnă că are nevoie de spaţiu de desfășurare foarte mare.

Contrar ideii cum că animalele trebuie hrănite doar cu mâncare specifică din comerţ, Andreea Simion atrage atenţia că aceste feline au nevoie şi de carne crudă, fiindcă vorbim de un animal carnivor până la urmă. “Trebuie să aibă o alimentaţie foarte bogată în carne. Mâncarea uscată tip bobiţe Super premium trebuie să fie foarte bogată în proteine, fără cereale. Noi aşa le hrănim şi asta recomandăm şi stăpânilor de ragdoll. Cerealele nu fac bine pe termen lung sănătăţii pisicii. Eu le dau o masă pe zi de carne crudă”, precizează crescătoarea de Ragdoll. Aceste feline sunt renumite ca fiind gurmande, așa încât se vor monitoriza cantitatea și conținutul hranei.

Costul creşterii unui Ragdoll nu este foarte ridicat, acestea având nevoie doar de deparazitările obişnuite, vaccinările specifice schemei de vaccinare, mâncare şi nisip pentru litieră. Din când în când, copilul îi poate face anumite cadouri constând în jucării sau poate o nouă saltea de dormit. Reacția pisicii va fi atât de încântătoare, încât se vor bucura imens toți membrii familiei.

Riscul de a trasnmite boli copiilor

ragdoll5

Puii pleacă de la crescător la vârsta de trei luni, când sunt deja complet vaccinaţi, deparazitaţi, învăţaţi să utilizeze litiera și să mănânce singuri, atât produse uscate cât şi carne. Carnea crudă se va introduce în jurul a 3-4 săptămâni de viaţă.

“Nu sunt pisici bolnăvicioase şi nici nu au nevoi costisitoare, în schimb au nevoie de atenţie permanentă. Să fie cineva cu ele tot timpul”, spune Andreea Simion.

Ragdoll nu sunt foarte energici, au momente în care au chef numai să doarmă și să se alinte. Se joacă moderat și fără să-și scoată ghearele. Sunt foarte tăcute. Foarte rar le poți auzi mieunatul. Un copil afectuos le va înţelege nevoile şi le va acorda toată atenţia de care au nevoie şi după care tânjesc.

Ragdoll nu sunt totuna cu birmanezele

ragdoll1

Foarte mulţi români confundă pisica Ragdoll cu birmaneza. “Birmaneza nu este o rasă de pisici. Birmaneza este o pisică pointed, adică are extremităţile firelor de păr de o nuanţă mai închisă, şi ochi albaştri. Ca aspect seamănă foarte mult cu pisica “sacra de Birmania”. Dar birmaneza nu există ca rasă, de aceea ea nu poate avea pedigree. Este o pisică europeană”, subliniază Andreea Simion.

De aceea trebuie avut grijă să nu daţi o sumă foarte mare de bani pe o pisică comună, vândută ca fiind Ragdoll. Pentru a fi siguri că este într-adevăr o pisică de rasă, ale cărei caracteristici corespund celor enumerate mai sus, este foarte important să achiziționați animalele de la crescători autorizaţi. Aceştia sunt, în cazul acestei rase, doar trei la număr. Toate pisicile care pleacă de la crescătorie sunt sterilizate, aşa încât nu se pot reproduce.

Oricine este interesat poate găsi crescătorii pe site-ul ragdoll.ro, pot suna la crescători, îi pot vizita, pot vedea pe site puiuţii disponibili, părinţii și bunicii lor, sau îi pot vedea direct în crescătorii, chiar dacă nu sunt convinşi că vor să cumpere unul.

Ce mai trebuie să ştiţi înainte de a vă achiziționa un Ragdoll?

ragdoll6

Aceste pisici sunt obişnuite să călătorească şi chiar le face plăcere. “Noi călătorim cu pisicile noastre destul de mult, atât în România, cât şi înafara ei. Am mers cu mașina chiar şi 20 de ore, fără probleme. Este recomandat ca pisica să călătorească în cuşca de plastic, pentru a evita situaţii în care ar putea să se sperie şi să reacţioneze neplăcut”, spune Andreea.

“Din cauza naturii lor blânde, pisicile Ragdoll sunt feline de interior prin excelenţă şi sunt considerate a fi pisicile ideale pentru apartament”, spune Beverly Elian.

Acestor pisici le place aerul proaspăt, de aceea este indicat să li se lase un geam (cu plasă) deschis sau să li se permită accesul în balcon, de unde vor privi lumea de afară.

Pisica Ragdoll poate fi învăţată să facă diverse lucruri, cum ar fi să nu se urce pe masă, să se deplaseze împreună cu stăpânul în lesă, să aducă obiecte la comandă, gesturi specifice dresajului canin.

Foto: https://www.facebook.com/pouncivals.ragdolls/photos_all