Vaccinul anti-HPV – Parinti informati, copii sanatosi

Vaccinul anti-HPV este prezent pe piata sub doua nume: Gardasil sau Cervarix si a fost aprobat de Uniunea Europeana in septembrie 2007. Aproape opt ani mai tarziu, vaccinul anti-HPV inca mai prezinta motive de ingrijorare pentru parinti, dar nu numai; de aceea beneficiile si riscurile trebuie cantarite foarte bine inaintea administrarii acestui vaccin la copii.


vaccinare

Vaccinul anti-HPV in Romania

Coincidenta sau nu, in Romania vaccinul anti-HPV a fost introdus de Ministerul Sanatatii in anul 2008 dupa ce d-na fost secretar de stat al SUA, Madeline Albright, s-a intalnit la Bucuresti cu presedintele si primul ministru de atunci. Au urmat doua campanii de vaccinare anti-HPV desfasurate in scoli in 2008 si in noiembrie 2009. Cu acest scop Ministerul Sanatatii a achizitionat 330.000 de doze de vaccin de la companiile producatoare GSK (vaccinul Cevarix) si MSD-Sanofi (vaccinul Gardasil) in valoare de 23 de milioane de euro. Prima campanie a fost un esec clar, deoarece doar 2% dintre fetele vizate s-au vaccinat. Din cauza lipsei informarii, nici a doua campanie nu a atins targetul propus, rezultatul fiind multe doze de vaccin expirate si, ca atare, necesitand distrugerea acestora.

Ca o consecinta a esecurilor din primele doua campanii de vaccinare, Ministerul Sanatatii a ales linistea. Drept urmare nu s-a facut cunoscut faptul ca in 2013-2014 fetele cu varste cuprinse intre 11-14 ani au dreptul la vaccinare gratuita anti-HPV.

Momentan nu exista planuri concrete despre o noua campanie de vaccinare anti-HPV. Acest lucru nu trebuie sa opreasca parintii din a se informa legat de acest subiect sensibil despre sanatatatea copilului.

Ce este HPV?

HPV este prescurtarea pentru human papilloma virus, un virus din familia papilloma care infecteaza epiderma si membranele mucoase ale omului. La femei este asociat cancerului de cervix, anus, vulva, faringe si vagin, iar la barbati poate conduce la cancer de penis, faringe sau anus. HPV-ul se transmite prin contact sexual si este estimat ca de-a lungul vietii 80% din femei contacteaza cel putin o tulpina HPV, desi doar 10% din cazuri degenereaza in afectiuni periculoase la nivelul colului uterin. Barbatii sunt preponderent purtatori ai acestui virus, HPV-ul manifestandu-se doar in 1% dintre cei infectati.

Peste 100 de tulpini HPV au fost indentificate si numerotate. Dintre acestea, 15 tulpini sunt cancerigene, iar tulpinile 16 si 18 sunt responsabile de peste 70% de cazurile de cancer. Tulpinile 6 si 11 sunt asociate in 90% din cazuri cu negii genitali.

Simptomele HPV-ului depind de tipul tulpinii contractate: uneori lipsesc, iar alte ori aparitia negilor genitali (condiloame acuminate) poate indica prezenta virusului.

La femei, testul pentru depistarea HPV consta in racolarea de celule de pe cervix si investigarea la miscroscop in laborator. Se au in vedere 16 tulpini de HPV cu risc ridicat de cancer. Pentru barbati nu exista un test unanim acceptat si de incredere.

Vaccinarea anti-HPV

Protejarea impotriva HPV se poate face prin prevenire cu ajutorul vaccinurilor Gardasil sau Cervarix. Acestea se administreaza fetelor incepand cu 9 ani pana la 26 de ani, dar si baietilor cu varste intre 9 si 15 ani. Gardasil protejeaza impotriva tulpinilor 16, 18, 6 si 11, iar Cervarix vizeaza doar tulpinile 16 si 18.

Pentru ca vaccinul sa fie eficient, este necesar ca individul sa nu fi fost expus niciunei tulpini HPV in prealabil.

Vaccinarea consta in trei doze separate, administrate la 0, a 2-a si a 6-a luna, si costa aproximativ 500 lei pentru fiecare doza. Pentru scolari, vaccinarea este gratuita. Perioada de valabilitate a vaccinului este de 3 ani pentru Gardasil si 4 ani pentru Cervarix.

Efectele secundare cunoscute

Pe masura ce organismul reactioneaza la vaccin, diferite efecte pot aparea. Cele mai frecvente sunt: inrosirea pielii, umflare, durere sau mancarime la locul vaccinului. Pe langa acestea, unii vaccinati au raportat si diaree, stari de voma, dureri de cap, musculare, articulare sau de dinti, caderea parului, stari de oboseala, insomnie, depresie, amenoree secundara, paralizii. Pana in 2013 in SUA au fost semnalate 10000 de efecte adverse ale vaccinarii cu Gardasil sau Cervarix.

Mare parte din controversa legata de vaccinul anti-HPV graviteaza in jurul sindroamelor neurodegenerative (Guillan-Barre) declansate de o reactie a sistemului imunitar la vaccin. In SUA in 200 de cazuri rezultatul a fost chiar moartea.

Pentru sanatatea copilului, in cazul aparitiei unor efecte secundare, trebuie oprita vaccinarea dupa prima doza.

Cele doua tabere ale vaccinului anti-HPV

Vaccinul anti-HPV ii imparte pe parinti in doua tabere: cei care imbratiseaza ideea imunizarii copiilor impotriva HPV-ului si parintii sceptici, care cred ca, cel putin momentan, este mai bine sa stea departe de vaccin.

Avantajele unui vaccin care sa protejeze impotriva aparitiei cancerului sunt lesne de inteles, mai ales ca Romania este tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare rata a cazurilor de cancer cervical. Vaccinarea la varste suficient de mici (10-15 ani), inaintea primului contact sexual, ar duce teoretic la o scadere a raspandirii acestui virus si, implicit, a efectelor lui.

La polul opus se situeaza parintii sceptici, care considera ca vaccinul este departe de a fi suficient de testat pentru a fi distribuit populatiei. Intrarea in forta pe piata a injectiilor Gardasil sau Cervarix s-ar datora lobbyului puternic sustinut de companiile farmaceutice. Cele doua dezavantaje principale ale vaccinarii sunt:

  • Perioada de valabilitate restransa, 3-4 ani, inseamna ca cel ce beneficiaza de vaccin trebuie sa repete procedura dupa perioada indicata.
  • Multitudinea de efecte secundare alarmante precum boli neurodegenerative (desi legatura lor directa cu vaccinul anti-HPV nu a fost inca demonstrata stiintific, insa nicio alta explicatie nu exista pentru cazurile in care efecte secundare grave au fost semnalate) sau paralizii.

Ce e de facut?

Pentru parinti, decizia vaccinarii copilului impotriva HPV nu este usoara. Oricare ar fi alegerea, ea trebuie facuta in baza informarii din surse sigure: persoane sau medii avizate cu un background medical.

Astfel, parintii adepti ai vaccinului anti-HPV trebuie, intr-o prima instanta premergatoare administrarii injectiei, sa se consulte cu medicul de familie pentru a clarifica istoricul medical, alergiile si starea sistemului imunitar ale copilului. Motivul acestui demers este ca vaccinul anti-HPV poate avea efecte adverse mai ales in cazul in care sistemul imunitar al recipientului este slabit.

Pentru parintii care aleg sa nu isi imunizeze fiicele (deoarece de cele mai multe ori vorbim despre imunizarea fetelor) optiunea testului Papanicolau este foarte sigura si des folosita. Acesta consta in prelevarea unei mostre de celule de pe colul uterin si cercetarea lor la microscop pentru a detecta gradul modificarii si, implicit, existenta malignului. Testele Papanicolau efectuate periodic de doua ori pe an pot salva vieti.

Oricare ar fi optiunea parintilor, cel mai important lucru este educatia sexuala a copiilor. HPV-ul, alaturi de alte boli sau virusi (spre exemplu Chlamydia, herpesul genital, sifilis, gonoree, hepatita B, HIV, etc), se transmite prin contact sexual. De aceea instruirea copiilor/adolescentilor cu privire la aceasta tema poate, de multe ori, face diferenta intre bolnav si sanatos.

Autor: Oana Petrache

Surse: cancer.gov, cdc.gov, webmd.com, truthaboutgardasil.org, cancercouncil.com.au, sfatulmedicului.ro, contraboli.ro, hofmed.ro, romanialibera.ro

Foto: huffingtonpost.com