Lista olimpiadelor pentru care elevii pot primi un 10 la Bacalaureat 2015

Elevii romani care au dus faima tarii dincolo de hotare si au adus inapoi medalii de aur vor fi recompensati cu nota 10 la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educatiei Nationale a facut publica lista concursurilor scolare si a olimpiadelor internationale care vor putea echivala o proba la examenul maturitatii.

Alina Costache

Știri


bacalaureat

Au venit acasa cu medalii de aur, au cucerit premii importante, s-au clasat pe cele mai inalte locuri la olimpiade internationale precum cele de fizica, astronomie, matematica, chimie. Ne-au daruit speranta si mandrie ca suntem romani, iar acum este randul lor sa primeasca. Ministerul Educatiei a decis ca o parte dintre acesti olimpici sa fie recompensati cu burse si note maxime la anumite probe din cadrul examenului de Bacalaureat.

Asadar, elevii care s-au intors acasa cu medalii de la olimpiadele internationale vor avea posibilitatea sa isi echivaleze proba aferenta din cadrul examenului de final de liceu. In metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat 2015 se precizeaza ca elevii vor fi notati cu punctajul maxim. Pot beneficia de acest privilegiu doar tinerii care in clasele a XI-a sau a XII-a au obtinut premii individuale la concursurile si olimpiadele scolare internationale recunoscute de Ministerul Educatiei.

Absolventii de liceu trebuie sa solicite in scris echivalarea probei respective si sa prezinte dovezile care atesta obtinerea premiului in cauza. Recunoasterea sau echivalarea probei la Bacalaureat se va face de catre directorul unitatii unde este depusa cererea, respectiv a liceului unde studiaza elevul olimpic.

In anul scolar 2014 -2015, 181 de elevi romani, care studiaza in Romania sau in afara tarii, au beneficiat de burse, cei mai multi dintre ei fiind elevi la Liceul International de Informatica din Bucuresti. La fel de remarcabile sunt si rezultatele obtinute de elevii de la Colegiul National “Tudor Vianu” din Capitala, Colegiul National “Emil Racovita” din Iasi sau Colegiul “I.C. Bratianu” din Pitesti.

Din ianuarie 2014, statul roman ofera burse in valoare de 850 de lei lunar pentru elevii care obtin medalia de aur sau premiul I la olimpiade inetrnationale. Un elev care cucereste medalia de argint sau premiul al II-lea la concursurile recunoscute de Ministerul Educatiei, primeste lunar 637,5 lei, in timp ce elevii cu medalii de bronz sau care ocupa locul al III-lea, primesc cate 425 de lei pe luna.

Mai jos puteti consulta lista concursurilor scolare si a olimpiadelor internationale recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale, care pot echivala o proba scrisa la examenul de Bacalaureat, conform http://www.edu.ro/index.php/articles/22397.

  • Limba si comunicare

Olimpiada internationala de lectura

Olimpiada internationala de lingvistica

Olimpiada internationala de limba si literatura maghiara

Olimpiada internationala de limba turca

Olimpiada internationala de limba si creatie literara rromani

Olimpiada internationala de limba germana

Olimpiada internationala de limba rusa

Olimpiada internationala a elenismului

Olimpiada internationala de limba polona

  • Matematica si stiinte

Olimpiada internationala de matematica

Olimpiada balcanica de matematica

Olimpiada balcanica de matematica pentru juniori

Olimpiada europeana de matematica pentru fete

Olimpiada de matematica pentru liceele maghiare din Europa

Olimpiada internationala de fizica

Olimpiada internationala de fizica a tarilor din Asia

Olimpiada internationala de chimie

Olimpiada internationala de chimie “D. Mendeleev”

Olimpiada balcanica de chimie

Olimpiada internationala de biologie

Olimpiada pluridisciplinara „Tuymaada”

  • Om si societate

Olimpiada internationala de filosofie

Olimpiada internationala de geografie

Olimpiada balcanica de geografie

  • Tehnologii

Olimpiada internationala de informatica

Olimpiada de informatica a tarilor din Europa Centrala

Olimpiada balcanica de informatica

Turneul international de informatica – Shumen

Sursa:  edu.ro, scribd.com, adevarul.ro

Foto: radiocraiova.ro