Pe ultima suta de metri: Pregatirea online a elevilor pentru Evaluarea Nationala

Pregatirea pentru Evaluarea Nationala se afla pe ultima suta de metri, elevii avand la dispozitie mai putin de doua luni pentru a-si umple lacunele si a-si pune la punct materia necesara trecerii cu brio de examenul de Capacitate, care marcheaza finalul clasei a VIII-a.

Alina Costache

Știri


capacitate

Notele obtinute la Evaluarea Nationala de clasa a VIII-a nu mai sunt doar de control, asa cum se intampla la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a. Elevii care termina clasa a VIII-a au nevoie de note cat mai mari la examenul de Capacitate, fiindca de acest lucru depinde admiterea in liceul dorit sau la profilul visat.

In ajutorul lor vin platformele care ofera o pregatire in sistem online, astfel incat elevii pot avea ocazia sa ramana in fata calculatorului ca sa invete. Elevii pot invata direct de pe laptop sau tableta, imbinand utilul cu placutul.

“Doua luni inseamna foarte putin pentru elevii care nu si-au structurat inca materia astfel incat sa retina usor notiunile importante. Aici se vede mana unui profesor bun. Rolul dascalui meditator, al tutorelui, este acela de a schematiza informatiile de asa natura incat elevului sa ii fie usor sa faca tot felul de conexiuni, care in final sa il duca spre raspunsul corect, fara prea mare efort. (…) Pot sa afirm ca elevii sunt deja pe ultima suta de metri, mai ales daca nu au invatat sistematic de-a lungul celor 4 ani de studiu. Un profesor nu va face minuni, dar este un pas inainte, fata de cazul in care elevul este pus sa invete fara ajutor”, ne-a spus profesorul Camelia Olaroiu.

BacLive – platforma online pentru elevii de clasa a VIII-a care sustin Evaluarea Nationala in 2015

Platforma online BacLive este dedicata pregatirii elevilor pentru examenul de Capacitate, dar si pentru Bacalaureat. Pe acest site, adolescentii vor gasi sprijin pentru studiul eficace la Limba si Literatura romana si Matematica.

Site-ul este primul de acest tip dezvoltat integral in Romania. Pe platforma BacLive elevii vor gasi lectii atractive, explicate pe intelesul lor, spune Laurentiu Faur, project manager al platformei, citeaza portalinvatamant.ro.

Site-ul este o initiativa a Centrului Pregatire Bac din Bucuresti. Aici elevii vor gasi un mediu de studiu competitiv si cadre didactice specializate care le vor raspunde la intrebari. Pentru a da un randament maxim, elevii dispun de lectii care imbina elementele vizuale si interactive, intalnirea dintre profesori si elevi avand loc in mediul virtual. Clasele virtuale sunt echipate cu sisteme audio si video bidirectionale, elevii dispunand si de o biblioteca cu resurse digitale pentru aprofundarea materiei studiate.

Toate exercitiile elevilor sunt atent supervizate de profesorii pregatiti sa intervina oricand, pentru a-i corecta sau a le oferi un feed-back pozitiv.

Programul a fost dezvoltat in urma reusitei de care s-a bucurat Centrul Pregatire Bac in anul 2013, cand rata de reusita a elevilor meditati la CPB a fost de 97%.

Centru Pregatire Bac este un centru privat de studiu, care foloseste un curriculum adaptat nivelului de pregatire al fiecarui elev si care ofera o abordare individuala a pregatirii copiilor.

Cursurile pe o astfel de platforma se platesc si pot ajunge chiar la cateva mii de lei pentru fiecare disciplina.

Alternativa gratuita pentru pregatirea la Evaluarea Nationala

Elevii de clasa a VIII-a care doresc sa isi structureze mai bine materiile, dar nu isi permit sa plateasca profesori meditatori sau sa urmeze cursuri de pregatire online platite, au la dispozitie mai multe alternative, tot online, gratuite. Astfel, ei pot urmari cursurile de pregatire postate pe Youtube, inclusiv lectiile din anii precedenti.

In acelasi timp, elevii mai au la dispozitie o alternativa: meditatiile virtuale oferite de Adevarul prin intermediul Campaniei “Adevarul te mediteaza pentru Bac si Capacitate 2015”.

Adevarul.ro le intinde o mana de ajutor elevilor din clasele terminale de gimnaziu pentru ca promovabilitatea examenului de Capacitate sa nu mai fie atat de scazuta in Romania, precum in anii precedenti.

Astfel, saptamanal, elevii pot urmari in direct, la Adevarul Live, lectiile video in care vor afla cum se rezolva modelele de subiecte de examen, direct de la profesori care predau la liceele de prestigiu din Capitala. Lectiile video raman pe site-ul Adevarul, putand fi accesate oricand de catre elevi.

In acelasi timp, elevii pot accesa pe site-ul Adevarul si lectii de consiliere si orientare profesionala.

Surse: adevarul.ro, youtube.com, portalinvatamant.ro

Foto: infobac.ro